Věznice jako černé díry na peníze daňových poplatníků, aneb z vašeho krev neteče!

Věděli jste o tom, že nás náš vězeňský systém ročně vyjde na neuvěřitelných 12.251.152.980 Kč? Ovšem z toho jde 5.844.825.360 Kč na platy zaměstnanců VS, kterých máme v celém vězeňském systému 11 904 na 19 286 vězňů. Z toho tedy, dle Výroční zprávy ze stránek Generálního ředitelství Vězeňské služby, vyplývá, že celých 48% z celkových nákladů, zahrnují platy zaměstnanců VS. Skutečně potřebujeme mít ve vězeňském systému jednoho zaměstnance na necelé dva vězně? Není to příliš velký luxus, zvláště, když uvážíme, že náš státní dluh činil v roce 2020 přes 2 biliony a letos by měl stoupnout na 3 biliony? 

zdroj: ministerstvo financí

Jsme desátá nejbezpečnější země světa, ale máme největší počet vězněných osob ze všech členských států EU. Jak je to možné? Za vším hledejte “prachy”, z kapes daňových poplatníků

Z článku na informačním portálu idnes.cz z roku 2019 je patrné, že Česko se drží na prvních deseti místech, co se týče bezpečnosti. Jsme tedy jednou z nejbezpečnějších zemí světa, což je rozhodně úspěch. 

zdroj: idnes.cz

Ale pozor. Česko má i jedno velmi podivné Evropské “vítězství”. Máme totiž stříbrnou medaili v počtu vězněných osob na počet obyvatel v Evropské Unii. Podle článku ze stránek evropavdatech.cz je před námi jen Litva. Jak je to možné? Inu, Vězeňská služba udává, že celkové náklady vězeňství na jednoho vězně jsou 1740 Kč za den. Ovšem, nesmíme zapomenout, že tohle jsou CELKOVÉ náklady na celé vězeňství, do kterých se mimo jiné řadí i Justiční stráž, výsluhy, důchody a VŠECHNY platy zaměstnancům Vězeňské služby. Kdybychom totiž odečetli od celkové částky náklady na mzdy pro všech 11 904 zaměstnanců, včetně výsluh, důchodů a nákladů na Justiční stráž, které činí 48 % z celkových výdajů, dostaneme se na částku 6 406 327 620 Kč a to je 910 Kč

zdroj: evropavdatech.cz

zdroj: Výroční zpráva Generálního ředitelství Vězeňské služby

Ale v tomto čísle jsou schovány například i náklady na vozidla Vězeňské služby. Z výroční zprávy Generálního ředitelství Vězeňské služby, ovšem vyplývá, že nejvíce investovalo do osobních automobilů. Pořídilo jich hned 52 kusů, kdy každé z vozidel stálo 486 984 Kč. Opravdu potřebuje Vězeňská služba 52 osobních vozidel pro 35 věznic, nebo se jedná o drahý nadstandard, hrazený z peněz daňových poplatníků, které ale chybí? 

Kdyby generálové Vězeňské služby byli podnikatelé, zkrachovali by. Ve Všehrdech vězeň za den věznici “vydělá” mínus 10 Kč

Podle Výroční zprávy Generálního ředitelství Vězeňské služby byla celková zaměstnanost odsouzených 54%. To by rozhodně byl úctyhodný výsledek, kdyby to nebyl podvod! 

Z dat, které Vězeňská služba totiž zveřejnila ve Výroční zprávě vyplývá, že vězni jsou sice “zaměstnáni”, ale generují jen velmi malý nebo dokonce záporný zisk. 

Pro vaši informaci, spočítali jsme, že nejvíce věznicím vydělají vězni v Heřmanicích, kde je zařazeno do práce v průměru 18 vězňů na den, a to 172 Kč za den na jednoho vězně. Naopak věznice ve Všehrdech generuje záporný zisk a to mínus 10 Kč na jednoho vězně, ale “zaměstnává” v průměru 46 vězňů denně.  

Ostatně všechna data z tabulky nesoucí název “Přehled Středisek hospodářské činnosti“ stojí za povšimnutí. Dle ní to totiž spíše vypadá, že než aby se věznice a jejich vedení snažilo aktivně zapojovat vězně do spolufinancování vězeňského systému, podobně, jako za dob totality, jen čaruje s čísly a chlubí se líbivými Potěmkinovými vesnicemi, které, ale opět platí daňový poplatníci a peníze pořád chybí. 

zdroj: výroční zpráva generálního ředitelství vězeňské služby

Počet vězňů klesá, zaměstnanost vězňů stoupá, ale výdaje na vězeňství rostou! Jak je to možné?

zdroj: stránky Generálního ředitelství Vězeňské služby

Jak je patrné z tabulky v roce 2012 měla Česká republika o 4038 vězněných osob více než v roce 2020, ale do práce bylo zařazeno pouze 49% z nich, zatímco v roce 2020 procento pracujících vězňů stouplo o 5%, jak je tedy možné, že zatímco náklady na vězeňství v roce 2012 byly “jen” 7.824.888.140 Kč, jsou náklady na vězeňství 12.251.152.980 Kč?

Z těchto čísel a skutečností až mrazí. Skoro to vypadá, jakoby si Generální ředitelství Vězeňské služby z daňových poplatníků udělalo dojné krávy a jeden se pak neubrání myšlence, jestli by si lidé na Generálním ředitelství neměli obléknout basmanskou “uniformu” a jít si sami sednout do vězeňských cel.

5 komentářů

  1. Junek

    Lépe bych to nenapsal je to opravdu kolosální podvod. Každý se chvástá jak za jejich vedení vše funguje ale ve skutečnosti vězeňská služba si myslí že žijeme v socialismu kdy vše bylo všech a nezapomenou si každý rok udělat mejdánek vyznamenat se a povýšit se. Protože jsou to všichni nejlepší manažeři a řídí prosperující podnik ale účet dostane každý z nás .

  2. Stovik

    No když firma zaplatí za prací vězně cca 17000 Kč a na účet se vězni připíše asi jenom 5800 z kterých se strhne pobyt,dluhy apod. Tak pak kde je ten zbytek peněz ?

    • Basmani

      Dobrá otázka. Taky by nás to zajímalo.

  3. Michaela

    Přesně tak je to krásně napsané, úplně to nechápu, přítel sedí strhávají mu takové peníze za eskortu k lékaři, prášky ubytování, že mě vyjde na víc peněz než dvě děti 🤣 A to nepracuje protože je ve vězení krátce.

    • Basmani

      Žel, do budoucna bude reforma vězeňství nutností. Čím dříve nám to dojde, tím dříve se s tím začne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑